Жерар Депардийо става министър на културата в Русия?

share

Френският актьор Жерар Депардийо получи предложение да стане министър на културата на Мордовия, предаде АФП.

Артистът, който получи руско гражданство от президента на Русия Владимир Путин, бе посрещнат от властите на автономната република край Волга.  Изполнителят на главната роля в Сирано дьо Бержерак избяга от страната си заради въведния от държавния глава Франсоа Оланд данък богаство. По-рано Депардийо бе заявил, че ще се пресели в Белгия.  В четвъртък свое писмо, изпълнено с похвали към режима в Русия, Депардийо заяви, че "Русия е велика демокрация". Той добави: "Обичам печата, но той е и много скучен, защото твърде
често съдържа една-едничка мисъл.",Изявата му предизвика остра реакция на френски журналистически синдикат. Профсъюзни дейци
помолиха актьора да  поиска от своя "приятел", президента Путин, да хвърли  светлина върху "убийствата на журналисти". "Тъй като сте приятел на президента на тази велика  демокрация, Националният синдикат на журналистите към Общата  конфедерация на труда ще ви бъде признателен, ако се обърнете към него, за да стане ясно докъде са стигнали всъщност  разследванията на убийства на журналисти", цитира агенцията отворено писмо на организацията.

Според френските журналисти Путин трябва също така да бъде  попитан защо телевизиите служат само на него, защо някои  журналисти са в затвора и защо "редовно почват да тормозят  информационни сайтове, щом публикуват информации,  обезпокоителни" за президента и неговото обкръжение.  Сдруженията, членуващи в Европейската федерация на  журналистите, очакват "ефикасни преследвания на убийците на  руските им колеги, борели се за свободна, независима и  плуралистична информация", пише френският Национален синдикат на журналистите, цитиран от БТА.

В същото време белгийският в. Соар посочи, че французите най-често от останалите жители на Европейския съюз получават руско гражданство. Съгласно изследване на Евростат, обхващащо периода 2009-2010 г., 4503 французи са получили руски паспорт. На второ място са германците (4191), следвани на голямо разстояние от финландците (1925) и италианците (1881). Евростат отбелязва, че не разполага с обратните данни - за подадените от руснаци молби за гражданство на европейски страни и резултатите от разглеждането на молбите.

Водещи новини

Още новини