Дилма Русеф пристигна в Русия

share

Бразилската президентка Дилма Русеф започна днес в Москва първата си официална визита в Русия, чиято цел е да се увеличи търговският обмен между Бразилия и Русия, предаде АФП.

Русеф разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев, преди да се срещне утре с колегата си Владимир Путин. Утре двете страни ще подпишат споразумения за сътрудничество, които ще задълбочат още повече руско-бразилското партньорство, посочи Русеф. Двете страни искат да установят още по-силно партньорство в енергетиката, космическите изследвания, научното сътрудничество, подготовката на специалисти и културния обмен, допълва Кремъл.

Очаква се на срещите на Русеф с руски представители да се повдигнат и болезнени въпроси, като откриването в Бразилия на нетипичен случай на болестта луда крава. Русия е притеснена от това, защото е най-големият вносител на бразилско месо. Москва може временно да забрани вноса по примера на Япония. Утре Русеф ще участва в руско-бразилски форум, посветен на услугите, по-специално туризма, иновациите и инфраструктурите.

Спортът също може да бъде тема за обсъждане на срещата на президентката с Путин утре, тъй като Рио де Жанейро е домакин на Мондиала през 2014 г. и на летните Олимпийски игри през 2016 г. По повод на тези домакинства Русеф съобщи вчера, че в Бразилия ще бъдат построени най-малко 800 регионални летища. Страната е с територия 16 пъти по-голяма от тази на Франция, посочва АФП.

След днешната среща на Русеф с Медведев стана ясно, че руският премиер ще посети Бразилия догодина, предаде ИТАР-ТАСС. Тогава ще има заседание на високо равнище на двустранната руско-бразилска комисия.

Водещи новини

Още новини