Дават на жители на Сидни 5000 евро ако емигрират

share

От този петък правителството на щата Нов Южен Уелс ще плаща на жителите му по 7000 австралийски долара (приблизително 5000 евро), за да го напуснат, пише вестник "Гардиън".

Всичко това е част от нов план за увеличаване на населението и подобряване на икономиката на малките населени места в Австралия.

"Регионите в Нов Южен Уелс са страхотни места за живот, работа и отглеждане на семейство и тези 7000 долара ще бъдат допълнителен стимул за хората, които ще се решат да направят тази крачка", казва зам.-премиерът на Нов Южен Уелс Андрю Стоунър.

Еднократните грантове за преместване в провинцията ще бъдат плащани на граждани или семейства, при условие че те продадат домовете си в Сидни и закупят такива в провинцията. Имотите в провинцията трябва да струват по-малко от 600 000 долара (485 000 евро) - нещо, което не е трудно постижимо в повечето райони. Програмата ще струва на данъкоплатците до 47 млн. долара (33 млн. евро) на година.

Освен че ще даде тласък на развитието на регионите, програмата ще направи Сидни по-приятно място за живот, коментира "Гардиън". Населението на града е 4.5 млн. а прогнозите сочат, че то ще нарасне с 40% през следващите 30 години, оказвайки безпрецедентен натиск върху инфраструктурата.

В момента Сидни вече е най-скъпият град в Австралия. Средната цена на къщите е 670 000 $ (485 000 евро) при средна заплата от 56 000 $ (40 000 евро) годишно.

Наемането на имот също не е лесна задача. Едва около 1% от недвижимостите се отдават под наем, като цените пълзят нагоре.

Въпреки това слънцето в града свети средно по седем часа на ден през цялата година, а минималната лятна температура е 17 градуса по Целзий. Даже и да не сте в състояние да си позволите покупката на къща, все пак ще можете да носите слънчеви очила и джапанки по осем месеца в годината.

Водещи новини

Още новини