Още една вълна от насилие заля Нова Каледония

Getty images (архив)
share

Нов изблик на насилие обхвана снощи френския тихоокеански архипелаг Нова Каледония, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Нощта бе неспокойна и белязана от безредици в целия главен остров и на островите Пинс и Маре, което наложи намесата на многобройни подкрепления", заявиха от Върховния комисариат, представляващ френското правителство на архипелага. Били са извършени нападения срещу силите на реда, палежи и блокади.

Новото засилване на напрежението настъпи, след като в събота вечерта няколко каледонски сепаратисти, включително Кристиан Тейн, ръководител на Клетката за координиране на действия на терен (ККДТ), заподозрени в организирането на бунтове, бяха прехвърлени във Франция, за да бъдат изпратени в затвора.

В Думбея, северно от главния град на Нова Каледония - Нумея, бяха опожарени сгради на местната полиция и един гараж. Според медийната инфомация там бяха разположени четири бронирани автомобила. Сблъсъците са станали в близост до автосервиз, автомобилите в който са били запалени.

Четирима активисти с качулки, стоящи зад импровизирани барикади, хвърляха снаряди по полицаите и им крещяха обиди.

Близо до голям магазин за спортна екипировка в околността, който е напълно разрушен, в ранния следобед днес лагеруват сепаратисти, искащи освобождаване на затворниците.

В Бураил, град на по-малко от 200 км северно от Нумея, също е имало сблъсъци между полицията и сепаратистите, в резултат на които е бил ранен един човек.

Сепаратистите проявяват насилие и на други места в архипелага. Пътят към летището беше блокиран поради полицейска операция. Много училища също бяха затворени, а скоростният път към болницата е блокиран от двете страни.

От 13 май насам архипелагът в южната част на Тихия океан е обхванат от ожесточени вълнения, предизвикани от протести срещу законопроект за изборите. В резултат на насилието загинаха девет души, включително двама жандармеристи, и бяха нанесени огромни щети, оценявани на над един милиард евро.

В средата на юни президентът Еманюел Макрон спря действието на законопроекта, който предвиждаше конституционна реформа, променяща изборните критерии за изборите в новокаледонските провинции.

Макрон отмени спорната избирателна реформа в Нова Каледония

Според противниците му той щеше да намали политическото влияние на коренното население на архипелага.

 

Водещи новини

Още новини