Птичи грип е открит в птицеферма близо до Сидни

Getty Images
share

Високопатогенна инфлуенца по птиците беше открита във ферма за птичи яйца близо до Сидни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на австралийските власти.

Регистрираният грипен щам H7N8 е различен от щамовете H7N3 и H7N9, открити в съседния щат Виктория, и щама H5N1, който е заразил милиарди диви и домашни животни в световен мащаб и който поражда опасения за предаване на хора.

"За момента разбираме, че това е отделно огнище, потенциално от диви птици", каза в изявление министърът на земеделието на щата Нов Южен Уелс Тара Мориарти.

Фермата в района на Хоуксбъри в западната част на Сидни е затворена и мерките за контрол на биосигурността ще бъдат разширени до 2 км около фермата, заяви Мориарти.

Птичи грип удари австралийска ферма за патици

Тя припомни, че откриването на птичи грип не представлява риск за здравето на потребителите и птичите продукти са безопасни за консумация, ако са приготвени според стандартните практики за обработка на храни.

Австралия е преживяла девет избухвания на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, като всички те са били локализирани и ликвидирани, съобщи правителството.

Три от тях са в Нов Южен Уелс, като последното е през 2013 г., отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини