40 кг. вълна бяха остригани от скитаща овца (видео)

share

Мериносова овца с огромно руно бе намерена да се скита край Канбера. От нея са били свалени рекордните 40 килограма вълна, предаде Си Ен Ен.

Животното, което се оказало мъжко, е било намерено в сряда сред храсти край австралийската столица, едва движейки се под тежестта на чудовищното си руно. Хората, които са го откриха, са се обърнали към Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) - Канбера. От дружеството са изпратили екип от пет души, който да спаси овенът и на свой ред отправиха призив за помощ към стригач, който да го отърве от изобилието от вълна, натрупано вероятно за около пет години.

На призива откликна шампионът по стригане Иън Елкинс. Свалянето на тежкото руно наведнъж отне на майстора 45 минути. При претеглянето на вълната кантарът закова на 42,3 килограма. След отстраняването на чувала се оказа, че чистото тегло на вълната е рекордните 40 килограма - еквивалент на 30 пуловера.

За сравнение - средното количество вълна, което се сваля от мериносова овца годишно, е пет килограма, а стригането отнема три минути. От Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) - Канбера се надяват да регистрират руното в Книгата на рекордите на Гинес.

Водещи новини

Още новини