Силен трус с магнитуд 8 разтърси островите Санта Крус, има загинали

share

Мощно земетресение с магнитуд 8,0 по Рихтер разтърси островите Санта Крус, които влизат в състава на Соломоновите острови, предаде Американският сеизмологичен институт.

Най-малко петима души са загинали вследствие на земетресението, предаде АФП. Ранените са най-малко трима души, потвърдиха от болница "Лата". Сред загиналите са едно дете, три жени и двама мъже.

Трусът е бил с дълбочина 28,7 км, с епицентър на 81 км западно от Лата, и на 581 км от столицата на Соломоновите острови Хониара, и е настъпил в 12.12 часа местно време (3.12 часа българско време). Той е бил последван от още няколко труса, като най-силните са били с магнитуд 5,6 и 6,6.

Няколко часа по-рано, в 11.07 часа сутринта местно време, в района на Соломоновите острови е било регистрирано още едно земетресение с магнитуд 6,3.

Има съобщения за нанесени щети в селища на Соломоновите острови вследствие на земетресението. Информационни агенции цитират местната полиция, която съобщава, че няколко селища са били разрушени от земетресението.

Издадено бе предупреждение за цунами, което впоследствие беше отменено.

Водещи новини

Още новини