Мексиканският президент внесе в Конгреса два законопроекта, свързани със съдебната реформа в страната

Getty images (архив)
share

Президентът на Мексико Клаудия Шейнбаум обяви, че е изпратила до парламента на страната две законодателни предложения, свързани с реформите в Конституцията на латиноамериканската държава, с които бяха променени законите за избор на съдии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През септември Конгресът на Мексико прие реформите, които предвиждат пряк избор на магистратите, т.е. чрез гласуване от гражданите.

Управляващата партия "Морена" и нейните съюзници подкрепят реформата като подобрение на сегашната съдебна система, твърдейки, че тя е необходима за изкореняване на корупцията сред магистратите.

"Съдебната реформа вече е одобрена, конституционната ще бъде одобрена след няколко дни, след одобрението на тези два закона, изборният процес ще започне", каза Шейнбаум.

Лидерът на долната камара на мексиканския парламент Рикардо Монреал каза пред журналисти, че предложенията първо ще бъдат гласувани в Сената и вероятно ще пристигнат в Камарата по-късно през седмицата.

"Ще ускорим тези две предложения", каза Монреал, добавяйки, че Шейнбаум трябва да изпрати още един пакет от законопроекти в Конгреса следващата седмица.

Кабинетът на Шейнбаум заяви, че двете реформи, предложени от нея, имат за цел да осигурят сигурност около процеса по избиране на магистрати.

На 1 юни 2025 г. са насрочени първите избори, които ще определят членовете на Върховния съд в Мексико, като съставът му ще бъде намален от единадесет на девет членове. Същевременно гласуването ще смени и половината от окръжните съдии и магистрати в страната.

Върховният съд на Мексико може да отмени съдебната реформа, тъй като тепърва се очаква да се произнесе дали реформата подкопава независимостта на съдилищата.

Новоизбраният президент на Мексико: Правата на коренното население са приоритет за конституционните реформи

Водещи новини

Още новини