Новоизбраният президент на Мексико: Правата на коренното население са приоритет за конституционните реформи

  • 19 юни 2024 14:43

  • 325
  • 1
Новоизбраният президент на Мексико: Правата на коренното население са приоритет за конституционните реформи
© Getty images (архив)

Новоизбраният президент на Мексико Клаудия Шейнбаум обмисля като основни приоритети за предстоящите преговори конституционните реформи за социални програми относно правата и признаването на коренното население, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Има един приоритет, който смятам, че е от основно значение да бъде одобрен през септември, и това е уважението и признаването на коренното население и афромексиканците", каза Шейнбаум.

Шейнбаум говори на конференция с новоизбраните депутати, след като управляващата досега партия Национално движение за обновление (МОРЕНА) отново спечели произведените неотдавна избори. Победата на МОРЕНА даде и мандат на Шейнбаум, която встъпва в длъжност през октомври.

Новоизбраният двукамарен парламент обаче ще стартира работа през септември, когато ще започне да разглежда реформите, предложени от отиващото си правителство на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Сред тях е и спорна съдебна реформа, която предвижда съдиите от Върховния съд да могат да бъдат назначавани от гражданите чрез преки избори.

Според преброяването на националната статистическа служба през 2020 г. в Мексико живеят 68 коренни народа, които по това време представляват близо 17 млн. души и около 15 % от населението на страната. Те говорят стотици диалекти на повече от 60 езика - основно науатъл и майски.

Първата жена президент на Мексико е с българско потекло

Последвайте канала на

Novini.bg
325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 21:54

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини