Еквадор започна да затваря петролните кладенци в природен резерват

Getty Images (архив)
share

Правителството на Еквадор съобщи, че е започнало процеса по прекратяването на добива на петрол от голям петролен резерват в страната, след като миналата година избирателите решиха на референдум, че то трябва да спре поради екологични съображения, предаде Ройтерс.

Министерството на енергетиката обяви, че е спрян добивът от кладенеца Ишпинго Б-56, един от общо 247 кладенеца в полето. Процесът по спирането на всички кладенци ще продължи около пет години и половина.

Миналата година конституционният съд на страната постанови, че държавната компания "Петроеквадор" (Petroecuador) има една година да премахне инфраструктурата в блока, но властите смятат, че ще е необходимо повече време.

Еквадорско племе с историческа победа срещу петролните компании

Затварянето на кладенци не е лесна работа и изисква специално планиране, посочи министърът на енергетиката Антонио Гонсалвес.

"Петроеквадор" добиваше по около 50 000 барела дневно от полето след началото на производството през 2016 г. Общите добиви на Еквадор са около 480 000 барела дневно.

Цената на спирането на добивите от блока ще надхвърли 1,3 милиарда долара според правителствени оценки.

Всички кладенци трябва да бъдат затворени до декември 2029 г., а до август 2030 г. трябва да бъде премахната съпътстващата ги инфраструктура, посочва БТА.

Водещи новини

Още новини