Върховният съд на Венецуела утвърди изборната победа на Мадуро

Gettyimages
share

Върховният съд на Венецуела утвърди победата на президента Николас Мадуро на президентските избори от 28 юли, с което затвърди институционалната подкрепа за управляващата партия на фона на съмненията на международната общност за честността на вота, предаде БНТ.

Правозащитни организации и профсъюзи казват, че след изборите и последвалите ги антиправителствени протести Мадуро е започнал кампания на репресии срещу инакомислещите във Венецуела.

Мерките включват арести на представители на опозицията и протестиращи, разследвания срещу лидери от опозицията за предполагаемо подбуждане на армията към извършване на престъпления, прокарване на закон, ограничаващ неправителствените организации и принуждаване на държавни служители да напуснат работа поради предполагаема подкрепа за опозицията.

Върховният съд е прегледал материалите, предоставени от изборните власти, и е на мнение, че Мадуро е спечелил изборите, съобщи председателката на съда Карислия Родригес. Тя каза още, че решението не може да бъде обжалвано.

Проверяват преизбирането на Мадуро

Още през нощта на изборите избирателният орган обяви, че Мадуро е спечелил малко над половината от гласовете. Пълните резултати все още не са публикувани.

Опозицията публикува онлайн 83% от резултатите от машинното гласуване, които според нея дават на нейния кандидат Едмундо Гонсалес сериозна подкрепа от 67%.

Водещи новини

Още новини