Ще сготвят ли пореден номер на машинното гласуване; и каква е разликата с машините „мадуровки“?

  • 05 август 2024 17:20

  • 445
  • 0
Ще сготвят ли пореден номер на машинното гласуване; и каква е разликата с машините „мадуровки“?
© Getty Images/Wikimedia/Novini.bg

Не знам дали си спомняте, но на кметските избори имаше рекорд по невалидни бюлетини. 20% бяха невалидните. Това означава, че гласът на всеки пети е отишъл в кофата. А иначе казано, заличен е в нечия полза. 

20% е много мърляв рекорд. 

Но няма нищо случайно. 

От девет кладенци вода се носи, за да се обясни как машините били лесни за манипулация – защото на кукловодите им е ясно, че технологичните познания на средния българин стигат най-много до качване на статуси и псуване във Facebook. 

У нас компютрите, технологиите и науката се превърнаха в нещо като магиите в главата на средновековния селянин – не разбира какво се случва, но знае, че е нещо всеобхватно и могъщо, дето може всичко. От подмяна и кражба на ДНК до въздействие върху слънцето, че да изригва; и чумосване на кокошките посредством 5G мрежите; и пръскането с кемтрейлс. 

Не машините за гласуване, а калкулаторите скоро ще почнат „да ни плашат“; ставаме като героя от „Боговете сигурно са полудели“

Така че няма нищо чудно за определени електорални единици в това, че машините можели да крадат изборите, при положение, че им се обяснява сто пъти, че ХАРТИЕНИТЕ бюлетини най-лесно се манипулират. 

Ама те – вика – в Швейцария използват хартиени бюлетини, а не машини, значи не са страшни хартиените. 

Те, по принцип, в Швейцария и не си заключват къщите на много места… ако искате – пробвайте го и това, да видим как ще се развият нещата. 

Може би швейцарците просто са други хора, а? Може би просто нямат нужда от вардене на бюлетините, защото са надскочили определени нива преди векове още. У нас обаче си е пълно с чобани, които искат да стават царе. И правят всичко възможно. 

И понеже стана ясно, че пак ще ходим на избори, ще е хубаво този път поне да не се ловим (като шаран на бастун) на елементарни трикчета и пак да гласуваме на хартия, която чобаните с претенции за цар да драскат, късат и заличават, че да могат да се докопат до повече гласове. 

С онези 20% откраднати гласове през октомври се намърдаха общински съветници, които още четири години ще ви… как да го кажем… В София например (начело на най-важните общински дружества) ви инсталираха едни анонимници, които – ако пожелаят – ще ви определят каква да ви е сметката за парното и колко точно да ви отрежат главата; и колко да ви струва билетчето, и как да ви бръкнат в джоба по-дълбоко. Гласувалите съветници отказаха да дадат обяснение откъде ги намериха тези и защо ги инсталираха. Даже не се и явиха на извънредното заседание, за да обяснят. Ама то сега е лято, всички са лениви и мислят я за почивката, дето предстои, я за почивката, дето е минала, никой не ги гледа тия работи. Удобно е. 

През октомври „службите“ (жалко, че нямам по-големи кавички) влязоха в роля и съобщиха на драгия зрител, че май пипали машините. Май-май… ама никой нищо не доказа. Казаха само, че „можело“ да се пипат и това беше достатъчно. Някой си бил снимал кодовете и така можел и да може да ги открадне. Може и да не може, ама кой знае, нали? Нещо като – ако снимам етикета с цената на портокалите в магазина, мога да открадна портокалите. Ама може и да не мога. Ама съмнението остава… 

Пак фалшиви циркове преди избори. Президентът и службите… любов ли бе, да го опишеш

След това имахме рекорд по невалидни ХАРТИЕНИ бюлетини. А останалото го знаете как се разви. 

От Сиела пък малко след изборите обясниха, че ЦИК са поръчали по-дебела хартия, което си изглежда съмнително – че се опитват нарочно да блокират машините. 

Проф. Иван Тодоров от „Сиела Норма“ в началото на ноември коментира казуса по БНТ. Той обясни как ЦИК поръчвали по-дебела хартия и поясни, че това било нещо като да сипваш бензин в дизелова кола. 

„Заради това несъответствие машините все по-често се повреждат. Това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК“, каза тогава Тодоров. 

Как ви звучи: „стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК…“?

А защо ЦИК е важен ли?

Ето защо. Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има го е обяснил много добре:

Според опозицията във Венецуела, Мадуро си е фабрикувал 40% от гласовете на последните избори. Опозицията смята, че техният кандидат е спечелил със значителна преднина, докато официалните резултати, Мадуро печели с 52%.

Опонентите на машините у нас използват тези резултати, за да обвинят машините, които се ползват във Венецуела. 

Само че Мадуро отказва да публикува машинните протоколи, защото именно те не могат да бъдат манипулирани. Обяснява, че изборите са хакнати от Илон Мъск, наркокартелите и фашистите, защото явно знае, че машините са отчели верния резултат и той може само да го скрие чрез контролираната от него ЦИК.

Когато има диктатура и зависима изборна администрация, изборната технология не помага за манипулирането на резултата. Но може да попречи, поради което машинните протоколи се крият.

У нас машинните протоколи се публикуват, могат да бъдат проверени техните електронни подписи и да се сравнят с броенето от секционните комисии. Щеше да е по-добре да се вземат първо те и да се сверяват с броенето от хора, като при разминаване да има повторно броене. Но машините със сигурност дават повече проследимост на действията и гаранции за интегритет на данните.

 

_____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
445 0

Водещи новини