Губернаторите на аржентинските провинции подкрепиха плана за икономически реформи на президента Хавиер Милей

Getty images (архив)
share

Програмата за реформи на крайнолибералния в икономическо отношение президент на Аржентина Хавиер Милей бе подкрепена от управителите на провинциите на южноамериканската страна, предаде ДПА.

Държавният глава и 18 губернатори подписаха така наречения Майски пакт на церемония по случай Деня на независимостта в Сан Мигел де Тукуман в северозападната част на страната.

Обещанията в споразумението включват защита на частната собственост, балансиране на бюджета, намаляване на държавните разходи, реформа на пазара на труда и отваряне на Аржентина за свободна световна търговия.

Неотдавна Милей влезе в конфликт с няколко губернатори по въпроси, включващи разпределението на федералните фондове. Милей заяви, че въпреки различията си участниците са подписали пакта, "за да се вслушат в призива на аржентинския народ за дълбока промяна в посоката". Той определи пакта като "символ на повратна точка".

Президентът планира да извърши фундаментална промяна в Аржентина. В края на юни Конгресът (двукамарният парламент на Аржентина) одобри спорния му пакет от реформи, който включва приватизация на няколко държавни компании, данъчни облекчения за големи инвеститори и реформи на пазара на труда и данъчната система.

Президентът ще получи и широки законодателни правомощия и ще може да управлява с укази в продължение на една година, заобикаляйки Конгреса.

Аржентина е в разгара на тежка икономическа криза. Някога богатата страна страда от раздут държавен апарат, ниска индустриална производителност и огромен сив сектор, който лишава държавата от данъчни приходи.

Сега Милей планира да върне втората по големина икономика в Южна Америка "в правия път" с радикална политика на строги икономии. Правителството вече съкрати хиляди работни места в публичния сектор, намали субсидиите и ликвидира социалните програми, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Десетки хиляди аржентинци протестираха срещу плана за икономически реформи на новия президент

Водещи новини

Още новини