Човек на аржентинския президент Хавиер Милей поема ръководството на централната банка на страната

  • 13 юни 2024 14:26

  • 261
  • 1
Човек на аржентинския президент Хавиер Милей поема ръководството на централната банка на страната
© Getty images (архив)

Директорът на аржентинската централна банка Агустин Песе се оттегли от поста си, това стана ясно от указ, публикуван в аржентинския официален вестник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Постът ще бъде зает от икономиста Федерико Фуриасе, който е съветник на президента Хавиер Милей (на снимката).

Указът за оттеглянето на Песе, бе публикуван в официалния вестник минути след като Сенатът одобри ключов законодателен пакет с реформи на президента Милей.

"Приех оставката, подадена от доктор Агустин Песе в качеството му на директор на Централната банка на Република Аржентина, която ще влезе в сила от 1 юли 2024 г.", се казва в указа, подписан от Милей.

Внесеният от Милей законодателен пакет предвижда президентът да получи широки правомощия в енергетиката, пенсиите, сигурността и други области. Промените включват и мерки, смятани за спорни, като например щедри отстъпки за чуждестранните инвеститори, данъчна амнистия за недекларирани активи и намерения за приватизация на част от държавните предприятия в Аржентина.

Демонстранти и полицаи влязоха в сблъсъци пред сградата на аржентинския Конгрес, докато Сенатът обсъждаше законодателния пакет.

Демонстранти с качулки мятаха камъни и самоделни запалителни бомби по служители на реда в Буенос Айрес, на което полицията отвърна с бой с палки и сълзотворен газ.

Канцеларията на президента поздрави силите за сигурност за начина, който са действали срещу демонстрантите.

"Президентската канцелария поздравява силите за сигурност за тяхната отлична реакция по справяне с терористични групировки, които с палки, камъни и дори с гранати се опитаха да извършат държавен преврат и да посегнат на нормалното функциониране на Националния конгрес на Аржентина", заяви президентската канцелария.

Десетки хиляди аржентинци протестираха срещу плана за икономически реформи на новия президент

Последвайте канала на

Валери Зайцев
261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.06.13 | 14:42

1
Тоя продажен соросоиден педал разпродава страната си на Бляк Рок

Добави коментар

Водещи новини