Сергей Лавров обсъди сложната международна обстановка с венецуелският вицепрезидент

gettyimages
share

Венецуелският вицепрезидент Делси Родригес и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха, за да направят преглед на стратегическия съюз между страните си и да обсъдят "сложната" международна обстановка, написа Родригес в Туитър, цитирана от Ройтерс.

"Срещнах се с нашия добър приятел Сергей Лавров. Обсъдихме нашите двустранни стратегически отношения и сложния международен сценарий", заяви Родригес.

Лавров: Родилната болница в Мариупол е била под контрола на украинските радикали

"Венецуела потвърди принципа на суверенната равнопоставеност между държавите като начин за запазване на баланса в името на мира", добави тя, без да навлиза в подробности.

По-рано руският посланик във Венецуела Сергей Мелик-Багдасаров съобщи в Туитър, че срещата се е състояла в Анталия, в Турция, и помести снимка, на която Лавров и Родригес вървят един до друг. Той не даде подробности за срещата, на която е присъствал и венецуелският външен министър Феликс Пласенсия.

Венецуелското министерство на комуникациите и информацията засега не е отговорило на запитванията за коментар.

Венецуелският президент Николас Мадуро изрази подкрепа за руския президент Владимир Путин, след като на 24 февруари Москва предприе нахлуването си в Украйна.

Срещата между Родригес и Лавров се състоя пет дни след като американски официални представители се срещнаха с венецуелския президент Николас Мадуро и предложиха Каракас да пренасочи към САЩ част от петролния си износ в рамките на споразумение за облекчаване на санкциите срещу членуващата в ОПЕК страна, отбелязва Ройтерс.

Мадуро обвини Вашингтон и НАТО, че са предизвикали кризата около Украйна, и твърдеше, че те са пренебрегнали Минските споразумения за прекратяването на конфликта, който започна през 2014 г. между проруските сепаратисти в Източна Украйна и правителството в Киев.

Пласенсия ще участва във форум за дипломация в турския град от утре до неделя, според съобщение, поместено в Туитър профила на венецуелското външно министерство.

 

Водещи новини

Още новини