Камала Харис пристигна в Мексико

Getty images (архив)
share

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис пристигна снощи в Мексико, за да разговаря с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор по въпроса за нелегалната имиграция, предаде АФП.

Харис пристигна от Гватемала, която бе първата спирка от нейната първа обиколка в чужбина, откакто встъпи в длъжност през януари. Срещата ѝ с мексиканския държавен глава е предвидена тази сутрин.

Камала Харис - исторически избор за вицепрезидент на САЩ

"Споделяме общо мнение, че трябва да бъдат подпомагани страните от Централна Америка, че трябват инвестиции, за да има развитие, работни места в Гватемала, Салвадор, Хондурас, и сме готови да помагаме", каза вчера на сутрешния си брифинг Лопес Обрадор. "Ще имаме работна среща, ще присъстваме при подписването на споразумение за миграцията и развитието", добави той.

Обиколката на вицепрезидента, натоварена с проблема за нелегалната имиграция, се вписва в рамките на обещанието на президента демократ Джо Байдън за "по-хуманна" миграционна политика на САЩ от тази на предшественика му Доналд Тръмп.

Броят на мигрантите без документи, спрени на границата между Мексико и САЩ, стигна през април връхната си точка от 15 години насам. Сред тези над 178 600 мигранти, включително непълнолетни, пристигнали сами, 82 на сто идваха от Мексико и от "северния триъгълник" в Централна Америка - Гватемала, Хондурас и Салвадор.

Водещи новини

Още новини