Венецуелски губернатори отказват да положат клетва пред Учредителното събрание

Pixabay
share

Венецуелската опозиция отказа да накара петимата новоизбрани губернатори от нейните редици да положат клетва пред проправителственото Учредително събрание.

Очаква се това да доведе до свалянето им от длъжност и подновяване на политическата криза в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Коалицията Кръгла маса за демократично единство, която обединява противниците на президента Николас Мадуро, обяви, че няма да се поддаде на "шантажа на Учредителното събрание", чиято легитимност не е призната от опозицията.

По-рано Мадуро заяви, че губернатори, които не положат клетва пред спорното Учредителното събрание, няма да получат разрешение да встъпят в длъжност.

Правителството на Мадуро спечели 18 от общо 23 щата на изборите за губернатори, които се състояха в неделя, предаде Ройтерс.

Проучванията показваха, че опозицията се ползва с далеч по-голяма популярност и противници на Мадуро отправиха обвинения за нечестни похвати. Те обаче не успяха да представят доказателства за намеса в гласуването. Някои опозиционни губернатори признаха, че загубата им се дължи на ниската избирателна активност сред деморализираните им поддръжници.

Венецуела е разтърсвана от криза поради тежкия недостиг на храна и медикаменти, сриващата се валута и растящата инфлация, припомня Ройтерс.

В южния щат Боливар избухнаха протести.

Водещи новини

Още новини