Член на опозицията в Беларус, обвинен в държавна измяна, бе хвърлен в затвора

share

Член на беларуската християндемократическа партия бе арестуван за държавна измяна и хвърлен в затвор на КГБ на бившата съветска република, съобщи лидерът на тази опозиционна формация Виталий Римашевски, цитиран от Франс прес.

27-годишният Андрей Гайдуков бил задържан на 8 ноември в североизточния град Витебск и от 11 ноември е в затвор на КГБ, заяви Римашевски. Той уточни, че тази информация е била обявена едва днес.

Извършен е обиск на жилището на Гайдуков, откъдето са иззети компютър и телефон. Ако бъде признат за виновен в държавна измяна, той може да получи от 7 до 15 години затвор.

Андрей Гайдуков работел като шлосер в завод и не знаел никакви държавни тайни, заяви един от приятелите му Евгений Константинов. "Това е абсурдно. Как може да е извършил държавна измяна?", добави Константинов.

В пресцентъра на беларуския КГБ заявиха за ИТАР-ТАСС, че Гайдуков е събирал и предавал на чуждо разузнаване информация от политически и икономически характер. Той бил задържан от сътрудници на КГБ "в момент, когато пъхал в тайник сведения, интересуващи чуждестранни специални служби".

Беларус е подложена на западни санкции заради репресиите над опозицията, които зачестиха след поредното преизбиране на Александър Лукашенко на спорни президентски избори през декември 2010 г. Лукашенко е президент на Беларус от 18 години.

Водещи новини

Още новини