Сръбски ромки джобили във Франция, Германия и Белгия

share

Дванайсет души бяха обвинени във Франция заради участието им в международна мрежа за трафик на жени, които извършвали обири на територията на Франция, Германия и Белгия, предаде АФП.


Повечето от обвинените са сръбски цигани. Момичетата, които те са купували с цел извършването на обири, също са били в повечето случаи сръбски ромки. На задържаните са повдигнати обвинения за трафик на хора и за участие в мрежа за обири, поясни Виржини Жирар, заместник-прокурор на град Лил. Именно там и в околностите му е било разположено ядрото на престъпната мрежа.

Ръководителите на групата са живеели в блокове в градчетата Роншен и Фаш-Тюмеснил в района на Лил. Те са говорели само на цигански език и повечето от тях са получавали социални помощи. Привлекли са вниманието на полицията заради скъпите коли - по-специално мерцедеси и беемвета, с които се придвижвали, пояснява в. "Фигаро".

Разследването на мрежата е започнало в началото на 2012. Групата купувала пълнолетните млади жени, които да извършват грабежите. Жените били купувани за суми, вариращи от 40 000 евро за по-неопитни крадли до 70 000-100 000 евро за изпечени обирджийки. Те пристигали във Франция след фиктивен брак с някои от членовете на престъпната банда. Някои от жените били подложени на физически тормоз и техните паспорти били конфискувани.

Младите жени например били в основата на около хиляда обира, извършени в Лил и околностите му. Обиржийките крадели от апартаменти и от вили на месните жители, посочва в. "Фигаро". Сред младите жени се откроява 21-годишната сръбкиня Памела Н., родена в Кьолн и продадена от собствения си баща на престъпната банда срещу сумата от 65 000 евро.  Тя била специалистка по грабежите с взлом и е дала показания пред разследващите. Когато полицията имала подозрения относно някои от младите обирджийки, престъпната банда ги пращала за кратко в други европейски страни, по-специално в Испания. Когато съмненията се пооталожели, жените били връщани обратно във Франция.

Бандата беше разбита във вторник, когато бяха арестувани 12 души във Франция, трима в Белгия и един в Германия. Трима души продължават да се издирват. Човекът, който е укривал откраднатите от бандата вещи, е белгиец от грузински произход. Той е бижутер и е арестуван в белгийския град Антверпен. По време на арестите са били конфискувани множество предмети, откраднати от бандата. Сред тях имало над 200 луксозни часовника, 14 килограма злато, 40 000 евро в брой, палта от визон, пистолети. Конфискувани са и скъпи и мощни коли, закупени с парите от обирите.


В операцията по разбиването на престъпната група са участвали 90 френски полицаи и военни, подкрепени от Европол.

Водещи новини

Още новини