Гърция и Турция засилват координацията в борбата с миграцията

gettyimages
share

Дългоочакваната техническа среща между служители на гръцките пристанищни власти и на турската брегова охрана ще се състои на 12 ноември на остров Хиос, след като беше отложена по-рано тази година поради напрежението между двете страни, съобщава в. „Катимерини“, цитирани от БТА.

Срещата има за цел да засили сътрудничеството в Егейско море, като се съсредоточи върху борбата с трафика на хора и подобряването на комуникацията между местните власти. Гръцки официални лица подчертаха значението на по-силната координация, особено в условията на нарастващи миграционни предизвикателства. Високопоставен служител отбеляза, че плавателни съдове, тръгващи от Турция, могат да достигнат гръцки острови, като Сими например, само за девет минути, което подчертава необходимостта от по-бързо и по-пряко сътрудничество между морските сили на двете страни.

ЕС се нуждае от ефективна политика на репатриране на мигранти

Срещата ще се състои на фона на нарастващ миграционен натиск. Неотдавна при корабокрушение край бреговете на Самос загинаха двама мигранти. При отделен инцидент близо до остров Кос гръцки служители на бреговата охрана влязоха в сблъсък с трафиканти на хора, в резултат на което двама служители бяха ранени, а един трафикант – хоспитализиран, припомня „Катимерини“.

Освен това се очаква министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая да посети Гърция по-късно през ноември, което може да засили още повече двустранните усилия за справяне с миграцията и морската сигурност, пише вестникът.

Разговорите са сигнал за подновен ангажимент от страна на Гърция и Турция за решаване на неотложните проблеми в Егейския регион, посочва "Катимерини".

Водещи новини

Още новини