ЕС се нуждае от ефективна политика на репатриране на мигранти

  • 17 октомври 2024 13:49

  • 189
  • 1
ЕС се нуждае от ефективна политика на репатриране на мигранти
© GettyImiges

Това, което липсва от европейската стратегия, е ефективна политика на репатриране, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис днес, след като пристигна за срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, предаде АНА-МПА.

„Гърция вече пет години е на първа линия в реализирането на една много строга, но справедлива политика за посрещане на проблемите с нелегалната миграция. С радост установявам, че постепенно и Европейският съвет, но и Европейската комисия се доближават много до гръцката позиция, като отдават много голямо значение на външното измерение на нелегалната миграция и на ефективната защита на границите на ЕС. Това, което липсва от европейската ни стратегия, е една ефективна политика на репатриране и съм особено радостен, че това се признава и от председателя на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), която, както изглежда, ще упълномощим да внесе в Съвета иновативни предложения, за да можем да направим репатрирането на тези, които нямат право на убежище, в страните им на произход по-ефективно“, заяви Мицотакис.

Той припомни, че по силата на споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. депортации на мигранти могат да бъдат извършвани и към Турция.

Лидерите на ЕС обсъждат миграцията, Украйна и Близкия изток

"Очаквам да чуя повече за иновативните решения, които предлага Европейската комисия и се радвам на това, че признаваме, че трябва да мислим "извън рамките", за да решим този належащ проблем (с миграцията)", каза в заключение гръцкият премиер, като вероятно направи референция към думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която определи като "мислене извън рамките" споразумението между Италия и Албания за временно настаняване на албанска територия на мигранти, които чакат да бъдат разгледани молбите им за убежище.

Последвайте канала на

Калина Христова
189 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.17 | 14:03

1
Кво стана бе меки китки... Нали обичахте живи вибратори ... На последния алкохолик у село му беше ясно какво ще последва а вие умни глави слушате баба Меркел

Добави коментар

Водещи новини