Роберт Фицо: Планът за победа на Зеленски може да отприщи Трета световна война

Getty Images, архив
share

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо нарече плана за победа на украинския президент Володимир Зеленски "противоречив", тъй като прилагането му може да доведе до Трета световна война, предава TASR, цитирана от "Фокус". 

Фицо уточни, че срещата на върха на Европейския съюз е имала три основни теми: събитията в Украйна, кризата в Близкия Изток и миграцията.

Той повтори, че подкрепя членството на Украйна в Европейския съюз. Според премиера на Словакия обаче присъединяването на страната към НАТО, което е една от точките в плана за победа на Зеленски, може да предизвика Трета световна война. По думите му това е спорен план, който разделя страните, поради което Европейският съвет не е заел ясна позиция по него.

Министър-председателят повтори, че Русия е нарушила международното право, като е нахлула в Украйна и е завзела нейната територия. Той обаче не харесва предложения, които според него провокират открит дебат, като присъединяването на Украйна към НАТО или доставката на ракети, способни да поразяват цели на руска територия.

The Times: НАТО няма да изпрати войски в Украйна заради риска от Трета световна война

"Пред всички лидери на ЕС, в присъствието на президента Зеленски, казах, че философията на правителството, която водя, остава валидна - искаме да се съсредоточим върху смислено и рационално сътрудничество с Украйна, резултатът от което не трябва да бъде убийство, а помощ на хората, които имат нужда от нея“, обясни Фицо.

Унгарският премиер Виктор Орбан на свой ред заяви, че не подкрепя плана за победа на Володимир Зеленски, тъй като той не е печеливш за Унгария.

А полският премиер Доналд Туск смята, че документът ще бъде преоценен след президентските избори в САЩ.

Водещи новини

Още новини