The Times: НАТО няма да изпрати войски в Украйна заради риска от Трета световна война

  • 17 октомври 2024 14:25

  • 440
  • 0
The Times: НАТО няма да изпрати войски в Украйна заради риска от Трета световна война
© pixabay

НАТО няма да иска да изпрати войски в Украйна. Както пише The Times, защото ако "те бъдат убити от руските войски", страни като Великобритания могат бързо да се окажат въвлечени в конфликт, приближаващ региона към Трета световна война, предава "Фокус".

Изданието припомня, че в сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски, в "плана си за победа", представен на Върховната Рада, предложи "да се постави на нейна територия всеобхватен неядрен стратегически пакет за възпиране" срещу Русия.

Какво включва  Пакетът за неядрено възпиране на Русия?

Военният анализатор и бивш офицер от британската армия Джъстин Кръмп предположи, че този "пакет за неядрено възпиране" вероятно ще включва разполагане на западни сили на украинска земя в дългосрочен план. В същото време той припомни, че преди мащабното нахлуване в Руската федерация тренировъчните части на НАТО бяха изтеглени от Украйна "от страх да не бъдат нападнати".

Миналата седмица беше съобщено, че Обединеното кралство обмисля да изпрати войски обратно в Западна Украйна, за да обучават украинските военни, се казва в статията.

"Подобни планове обаче все още не са договорени, тъй като Обединеното кралство и други страни са загрижени за риска, на който са изложени техните войски в Украйна," припомня вестникът.

Освен това The Times пише, че според анализатори и военни източници "пакетът за неядрено възпиране" на Зеленски може да включва различни мерки и оръжия, като "разработване на балистични ракети, изграждане на инфраструктура на НАТО и увеличаване на калените в битки украински сили."

"Вярвам, че Зеленски има предвид прецизни оръжия с голям обсег, като неядрени балистични и крилати ракети и изтребители с управляеми боеприпаси, пускани от въздуха", казва Соломия Бобровская, депутат на Украйна и заместник-ръководител на делегацията на страната в НАТО.

Според украински военен източник, Зеленски е имал предвид и развитието на способности за удари на далечни разстояния. И това е или увеличаване на доставките на западни ракети, или производство на оръжия с по-голям обсег на територията на Украйна, които няма да подлежат на никакви западни ограничения.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
440 0

Свързани новини

Водещи новини