Фон дер Лайен с план как да се овладее мигрантската криза в ЕС: Изпрати предложение до всички държави, в т.ч. и до България

Getty Images (архив)
share

Темата за мигрантите не просто е в дневния ред на Европейския съюз, но и председателят на ЕК възнамерява да я направи сред водещите приоритети на Общността.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1698

Според документ, разпратен до всичките 27 държави членки на ЕС, с който разполага онлайн изданието 20minutos, Урсула фон дер Лайен предлага на отделните държави да обмислят възможността да бъдат изградени центрове за депортация на мигранти, които да са извън границите на ЕС.

В тази връзка тя дава пример с двустранното сътрудничество в тази сфера между Италия и Албания. В документа тя призовава държавните и правителствени ръководители да изчистят несъвършенствата там, където ги има, и да се изследват различните варианти.

Албания започва изграждането на бежански центрове след сключено с Италия споразумение

Този въпрос ще бъде поставен на разискване на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе този четвъртък в Брюксел.

Сред държавите, които подкрепят подобна инициатива, са икономическите двигатели на Общността Германия и Франция. Испания, от своя страна, смята, че трябва да има по-конкретни планове за ускоряване на експулсациите.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1698

Водещи новини

Още новини