Джоржа Мелони даде свидетелския показания по процес за дийпфейк порно

Getty images (архив)
share

Италианският министър-председател Джорджа Мелони днес даде свидетелски показания по процес срещу двама мъже, които са създали и разпространили манипулирани чрез „дийпфейк технологии“ порноклипове с нейния образ, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Мелони направи изявление по видеовръзка пред съда в сардинския град Сасари, настоявайки отговорните за манипулираните клипове да бъдат наказани.

„Това е форма на насилие срещу жените“, заяви тя.

Двама италианци, баща и син, са обвинени, че са използвали софтуер, за да създадат и разпространят фалшиви видеоклипове, на които лицето на Мелони „е насложено“ върху телата на порноактриси.

Според разследващите видеоклиповете са достъпни на американски сайт за възрастни в течение на месеци, като са били гледани милиони пъти.

Лидерът на крайнодясната партия „Италиански братя“ иска да ѝ се изплатят обезщетение в размер на 100 000 евро. Мелони планира да дари средствата в подкрепа на жени, станали жертви на насилие.

Внимание! Дийпфейк с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява във "Фейсбук"

Мелони заяви, че иска процесът да изпрати послание до другите жени и жертви на подобни злоупотреби, че не трябва да се страхуват да се обръщат към съда.

„Ефектът на тези клипове върху мен беше непоносим. Непоносим е за всеки, особено за някоя като мен, която се бори ежедневно с насилието срещу жени“, заяви Мелони.

Разследването срещу двамата мъже започва в Сасари през 2020 г.

След показанията на Мелони съдията назначи следващото заседание за февруари 2025 г. Очаква се да бъдат изслушани и други свидетели по делото.

Мелони е премиер на Италия от октомври 2022 г. Видеоклиповете са създадени, докато тя е била в опозиция.

Водещи новини

Още новини