Имплантират фалшиви спомени с помощта на дийпфейк

  • 26 юли 2023 14:34

  • 543
  • 0
Имплантират фалшиви спомени с помощта на дийпфейк
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изследователите са открили, че могат да създават фалшиви спомени на хора, показвайки им фалшиви клипове на римейкове на филми, които никога не са били произведени.

Както е описано в скорошна статия, публикувана в списание PLOS One, дейпфейк клипове на измислени филми бяха достатъчно убедителни, за да подмамят участниците да повярват, че са истински.

Някои стигнаха дотам, че класираха фалшивите филми, като по-добри от оригиналите. "Въпреки това дълбоките фалшификати не бяха по-ефективни от простите текстови описания при изкривяване на паметта", пише в статията. Това предполага, че създаването на фалшив спомен е по-лесно от очакваното.

"Не трябва да бързаме с прогнози за дистопично бъдеще, основано на страховете ни около нововъзникващите технологии", казва водещият автор на изследването Джилиан Мърфи, изследовател на дезинформацията в Университетския колеж в Корк пред The Daily Beast. "Да, има много реални вреди, причинени от дълбоки фалшификати, но винаги трябва да събираме доказателства за тези вреди на първо място, преди да се втурнем да разрешаваме проблеми, които току-що сме предположили, че може да съществуват."

Бъдещето: компютър, който работи с човешки мозъчни клетки

При експеримента изследователите показали дейпфейк кадри на 436 участници. Сред тях били вариации на Брад Пит в главната роля в "The Shining" до Чарлийз Терон, която играеше в "Captain Marvel".

Средно 49 процента от участниците са били заблудени от дълбоко фалшивите видеоклипове. Цели 41 процента от тази група твърдят, че римейкът на "Капитан Марвел" е по-добър. Такъв филм в действителност не е създаден, пише dir.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини