"Политико": Руското разузнаване е вербувало ирландски депутат

Gettyimages
share

Руското разузнаване е вербувало ирландски депутат, който да действа като агент за влияние и емисар, във връзка с което ирландският премиер Саймън Харис каза, че това не го изненадва ни най-малко, информира "Политико".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14778

Новината, която беше съобщена от Джон Муни, кореспондента на "Сънди Таймс" в Дъблин, беше потвърдена пред "Политико" от двама високопоставени ирландски служители в правителството и съдебната система.

Депутатът не е бил арестуван или обвинен, казаха служителите, защото не е извършил никакво престъпление, изграждайки връзки с агенти на Кремъл, действащи от посолството на Русия в Дъблин. Поради това, в светлината на необичайно благоприятните за ищците закони за клевета в Ирландия, служителите заявиха, че депутатът не трябва да бъде публично идентифициран.

Спецакция в ГДБОП за шпионаж в полза на Русия, има задържан служител

Когато репортерите попитаха Харис дали в парламента действа шпионин на руско разузнаване, ирландският премиер заяви, че не може да потвърди информацията, но добави: "Това не би трябвало да е изненада за никого от нас“.

Харис заяви, че подобни усилия от страна на агенти на руското разузнаване са се увеличили в Ирландия, както и навсякъде другаде, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Тогава Ирландия експулсира четирима руски дипломати, обвинени във вербуване на агенти в политическите и бизнес средите на Ирландия. Москва отвърна на удара, като забрани на десетки ирландски политици да пътуват до Русия - ход, който предизвика насмешка в Дъблин.

"Русия се стреми да изкривява общественото мнение и работи активно в тази насока по целия свят. Ирландия не е имунизирана срещу това“, каза Харис.

Служителите заявиха пред "Политико", че депутатът е бил вербуван през 2019 г., когато Русия се е стремяла да разпали свързаното с Брекзит напрежение между Ирландия и Обединеното кралство, особено в британския регион Северна Ирландия. 

По същия начин Харис заяви, че не може да обсъжда спецификата на ирландското разузнаване по отношение на законодателя, който е идентифициран само като настоящ член на парламента на Ирландия.

Сергей Прокопиев, руският шпионин, за когото се твърди, че е вербувал законодателя, беше сред четиримата служители на руското посолство, експулсирани от Ирландия през март 2022 г. Всички те бяха идентифицирани като сътрудници на руското военно разузнаване (ГРУ) и бяха замесени в шпионаж.

"Сънди Таймс" съобщи, че след експулсирането си Прокопиев е продължил да координира дейности с ирландския депутат чрез руска агентка, изпращана периодично в Дъблин, за да осъществява романтична връзка с политика – "капан с мед“, предназначен да го компрометира. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14778

Водещи новини

Още новини