Финландия отчита увеличение на заплахите към подводната инфраструктура в Балтийско море

Pixabay
share

Финландия отчита увеличение на заплахите към подводната инфраструктура в Балтийско море през последните години, съобщи финландският министър на околната среда и климатичните промени Кай Мюкянен, цитиран от Ройтерс.

Финландия и Естония подписаха споразумение за укрепване на сигурността на общата си подводна инфраструктура, която включва електропроводи и телекомуникационни кабели, както и газопровода "Балтик конектор" (Balticconnector), който беше повреден преди година.

Финландската полиция продължава да разследва инцидента с газопровода, а естонската полиция води разследването относно щетите върху телекомуникационните кабели. Органите на реда и в двете държави все още не са предоставили заключения, уточнява Ройтерс.

„През последните няколко години забелязахме по сигурен начин, че има увеличаващи се заплахи към сигурността на пътищата за енергиен трансфер, за съжаление особено във Финландския залив и изобщо в района на Балтийско море“, каза Мюкянен, пише БТА.

Финландия връща на Китай две гигантски панди

Министърът каза, че подсиленото сътрудничество означава, че двете държави ще обединят сили за усилване на техническото наблюдение, патрулиране и ремонтен капацитет на подводната инфраструктура.

Водещи новини

Още новини