Издирват основателя на българското дружество, което се предполага, че е доставило пейджъри на „Хизбула“

Novini.bg/Canva
share

Полицията в Норвегия е издала международна заповед за издирване на техен гражданин от индийски произход, във връзка с продажбата на пейджърите на ливанската групировка „Хизбула“, които се взривиха миналата седмица и убиха десетки хора. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

39-годишният Ринсон Хосе, основател на българското дружество, за което се предполага, че е част от веригата за доставка на пейджъри, e изчезнал по време на служебно пътуване в САЩ миналата седмица. Трябвало е да се появи на конференция в Бостън, но така и не е отишъл, според норвежки медии. Не се е прибрал и обратно с полета, за който е имал билет през уикенда.

Керемедчиев след атаките с пейджъри: Израел се подготвя за по-мащабна акция

В четвъртък полицията в Осло съобщи: „Вчера в полицейския район на Осло беше получен сигнал за изчезнало лице във връзка със случая с пейджърите. Беше образувано дело за изчезнали лица и изпратихме международна заповед за издирване на лицето“.

Хосе е отказал да коментира случая с пейджърите, когато „Ройтерс“ се свързали с него на 18 септември, и е затворил телефона, след като е попитан за бизнеса му в България. След това той не отговарял на многобройните обаждания и съобщения, пише британския вестник „Гардиън“.

Работодателят му DN Media Group, съобщи, че Хосе, който работи в отдела за продажби на норвежката медийна компания, е заминал за конференция в Бостън на 17 септември и от следващия ден компанията не може да се свърже с него. Според търговския регистър на България Хосе е основал през 2022 г. Norta Global Ltd със седалище в столицата София.

Компания в Унгария също е посочена като продавач от пейджърите, което самата тя е отхвърлила. Оттам твърдят, че са само посредник, пояснява Нова тв.

Комисията по сигурността в унгарския парламент вече е получила информация от унгарското контраразузнаване за пейджърите, пише шефът на комисията Сас Золтан във Facebook профила си.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

Водещи новини

Още новини