Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

Novini.bg/ Canva
share

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“. 

Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени, политически и граждански лидери от страната и чужбина, пише БНР.

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Конференцията се провежда в рамките на Инициативата за климата на кипърското правителство и разработения съвместно със съседните страни Регионален план за действие за справяне с климатичните промени в Източното Средиземноморие и Близкия изток. 

Районът е определен от световната научна общност като „много чувствителен“ и най-бързо затоплящият се, затова се очаква отрицателните ефекти от климатичната криза да се изразят в него особено силно, казаха от Кипърския институт, който е научен координатор на регионалните климатични действия и организатор на конференцията.

Участващите в нея учени и политици от международен мащаб, сред които и проф. Джефри Сакс, директор на Мрежата на ООН за устойчиво развитие, ще разгледат резултати от научни изследвания на климатичните изменения и моделни прогнози за хода им. Ще бъде обсъдено тяхното въздействие върху ключови области като енергетика, вода, селско стопанство, производство на храни, здраве. 

Дискусиите ще се фокусират върху стратегиите за адаптация на икономиката и обществото в страните от региона, тяхното финансиране и правни аспекти.

Водещи новини

Още новини