В Германия затвориха 47 криптоборси заради укриване на произхода на средства

Getty Images/Guliver
share

Германски следствени органи в областта на престъпността и киберсигурността затвориха 47 местни борси за криптовалута, с аргумента че извършваните от тях операции позволяват пране на пари, информира ДПА, цитирана от БТА.

Операторите на вече затворените криптоборси са обвинени в умишлено прикриване на произхода на средства, придобити по престъпен начин в голям мащаб, тъй като не са изпълнили законовите изисквания за борба с прането на пари, обявиха в общо изявление Федералната криминална служба (БКА), Централна служба за борба с интернет престъпленията (ZIT) и прокуратурата във Франкфурт.

Разследващите органи съобщиха, че услугите, предоставяни от операторите, позволяват извършването на обменни трансакции без регистрация и без проверка на доказателства за самоличност.

Четиримесечно дъно за биткойна

Те са направи това, за да обменят бързо и анонимно криптовалути за други фиатни валути, като прикриват произхода на трансакциите.

Всички така наречени обменни услуги са били извършени в Германия, съобщиха разследващите.

Услугите за подобен обмен, които позволяват анонимни финансови трансакции и по този начин пране на пари, са един от най-важните градивни елементи за киберпрестъпността, обясняват властите.

Водещи новини

Още новини