Борел призова Грузия да отмени закона, ограничаващ правата на ЛГБТ+ общността

Getty Images
share

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова днес Грузия да отмени закона, ограничаващ правата на ЛГБТ+ общността – текст, който „отдалечава още повече“ страната от ЕС, предаде Франс прес.

Този закон „ще подкопае основните права и ще увеличи дискриминацията и стигматизирането“, изтъкна Борел в „Екс“ в деня след окончателното приемане на законовия текст от грузинския парламент.

Законодателният орган в Тбилиси вчера одобри законопроект за „семейните ценности“, осъден от ЕС и организации за защита на човешките права като ограничаващ правата на ЛГБТ+ общността.

Новият закон, подобен на този, който е в сила в Русия, беше одобрен от депутатите на управляващата партия – „Грузинска мечта“, по време на вот, бойкотиран от опозицията, и в разгара на консервативен и антизападен завой на правителството.

Одобрението на закона от грузинския парламент може да засили напрежението в страната в навечерието на парламентарните избори, които трябва да бъдат произведени на 26 октомври.

Воденият от САЩ Запад губи стратегическо влияние в Грузия

Опозицията в Тбилиси обвинява „Грузинска мечта“, че иска да се сближи с Москва и излага на риск очакваното присъединяване на страната към ЕС.

През декември 2023 г. Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС, но преговорите за присъединяване още не са започнали. Страната се надява също и на присъединяване към НАТО, отбелязва АФП.

Лидерите на ЕС обаче решиха „де факто“ да спрат процеса по присъединяване в очакване на промяна на политиката в Тбилиси.

Партията „Грузинска мечта“ от своя страна обвинява Запада в подкопаване на „традиционните ценности“ – фраза, използвана редовно и от президента на Русия Владимир Путин, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини