Украинската противовъздушна отбрана отблъсква нападение срещу Киев

Novini.bg/Canva
share

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са се задействали в покрайнините на Киев в опит да отблъснат атака на руски дронове, предаде Ройтерс, като цитира съобщение в Телеграм на военната администрация на украинската столица.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14630

Очевидци съобщиха, че са чули няколко взрива, които са звучали като работа на частите за противовъздушна отбрана, пише БТА.

Град Запорожие също е бил подложен на масиран обстрел, предаде Укринформ, като цитира Иван Федоров, ръководител на регионалната военна администрация. Обявена е въздушна тревога, жителите се призовават да се укрият в убежищата.

Зеленски: Заедно с командването разработихме военен пакет за реализиране на Плана за победа

При обстрела на Запорожка област са загинали двама души, според украинските въоръжени сили.

По-рано Укринформ съобщи, че в редица региони е била обявена въздушна тревога, след като Русия изстреля дронове камикадзе "Шахед".

През нощта Украйна изстреля серия от дронове срещу няколко западни руски региона, съобщиха местни губернатори, като добавиха, че няма щети или жертви.

Седем украински дрона са били унищожени над западната Смоленска област, заяви в Телеграм Василий Анохин, губернатор на областта, която граничи с Беларус.

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили един дрон над Орловска област, съобщи в Телеграм и губернаторът Андрей Кличков. Най-малко 14 украински бойни дрона са унищожени над Брянска област, според губерантора на граничещия с Украйна регион Александър Богомаз.

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността, съобщи в Телеграм губернаторът Игор Руденя.

Не е ясно какво се е запалило. Руденя подчерта, че ситуацията е "под контрол" и пожарникарите се опитват да овладеят огъня. Той каза също, че руските части за противовъздушна отбрана все още се опитват да отблъснат "масирана атака с дронове" срещу града.

Киев твърди, че ударите му са насочени към руската военна, енергийна и транспортна инфраструктура, която е ключова за военните усилия на Москва, припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че руските официални лица рядко оповестяват пълния размер на щетите, нанесени от украинските атаки. 

След като през последните две години Украйна увеличи вътрешното си производство на безпилотни летателни апарати, тя засили и атаките срещу руска територия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14630

Водещи новини

Още новини