Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция

Gettyimages (архив)
share

Лидерката на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г., предаде БТА, цитирайки АФП. 

Тя подчерта днес, че политическата ситуация в страната не може да издържи и са нужни нови избори. Председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела пък поиска от партийните депутати да играят ролята на конструктивна и влиятелна опозиция във френския парламент.

„Намираме се в една система, в която онзи, който спечели най-малко гласове на изборите, е натоварен с мандат да състави правителство“, заяви Марин Льо Пен. Тя визира номинирането на Мишел Барние от Еманюел Макрон за премиер. Барние е представител на десноцентристката партия „Републиканците“, която остана на четвърто място на изборите за парламент. 

Еманюел Макрон се срещна с представители на малки партии, след като отхвърли възможността за съставяне на ляво правителство

Лидерката на „Национален сбор“ изрази увереност, че мандатът на настоящия парламент ще бъде възможно най-кратък и нови избори ще има идната пролет или есен. Френският президент обаче вече заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат, който изтича през 2027 г. По конституция Макрон може да разпусне парламента най-рано година след предходното разпускане, което беше на 9 юни вечерта.

„Национален сбор“ има общо 142 парламентаристи в Националното събрание след изборите на 7 юли. На първо място на изборите се класира обединената левица от Нов народен фронт с 193 депутати.

Водещи новини

Още новини