Гръцки съд намали присъдите - затвор по голямо дело за трафик на кокаин

gettyimages
share

Гръцки апелативен съд намали днес присъдите затвор на 11 мъже, замесени в трафика на 1,2 метрични тона кокаин от Карибите в Европа и Африка, в една от най-големите операции за борба с наркотиците в историята на Гърция, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Гръцката полиция съобщи през 2020 г., че е разбила престъпна група след продължило месеци разследване с помощта на Администрацията за борба с наркотиците на Съединените щати (DEA) и албанската и испанската полиция.

През 2021 г. съдът издаде на обвиняемите, граждани на Албания, Холандия и Гърция, многогодишни присъди, включително доживотен затвор. В петък съдът промени присъдите, като определи най-високата от тях на 16 години.

Кокаин за над 1 млн. евро беше конфискуван на пристанището Пирея

Според съдебните документи, наркотиците са били натоварени по море, близо до островната държава Сейнт Винсент в Карибите, на яхта на име „Barracuda Seven“, която е плавала за Гърция.

Двама агенти под прикритие от гръцките органи за борба с наркотиците са проникнали в бандата и по-късно са се качили на кораба, поемайки контрола над операциите и определяйки нова точка за среща в Гърция, според показанията, представени в съда.

Най-накрая дрогата била прехвърлена в Гърция по въздух, като лидерите на бандата били накарани да вярват, че пътуването е преминало нормално. Последваха арести.

Десетки пътни чанти с пакети с кокаин бяха конфискувани от полицията от апартамент в западния гръцки град Астакос през януари 2020 г.

Заподозрените лидери на групата, сред които мъж с прякор Доктора или Аква Верде, са живеели в Испания по време на арестите и все още са на свобода.

Адвокатът Димитрис Георгакопулос, представляващ обвиняемите, каза, че решението е положително, но добави, че клиентите му ще отнесат делото до висшия съд, позовавайки се на инфилтрация на полицията.

„Апелативният съд ни оправда до голяма степен, каза той, но правните проблеми на това сложно дело не са решени. Делото ще бъде отнесено до Върховния съд“.

Производството на кокаин в Южна Америка нарасна през последното десетилетие и Европа се превърна в най-големия световен пазар за този наркотик, отбелязва агенцията.

Водещи новини

Още новини