Гардиън: Великобритания разреши на Украйна да нанася удари дълбоко в територията на Русия

Gettyimages
share

Обединеното кралство е взело частно решение да позволи на Украйна да използва ракетите Storm Shadow за удари с голям обсег дълбоко в Русия, съобщава „Гардиън“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14574

Киев отдавна твърди, че ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег на действие задушават военните му усилия. В същото време САЩ се опасяват, че разрешаването на Украйна да нанася удари дълбоко в руска територия може да доведе до ескалация на ситуацията.

По време на съвместна пресконференция в Киев на 11 септември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Великобритания Дейвид Лами заявиха, че Русия е отговорна за ескалацията на войната.

САЩ дават $717 млн. помощ за Украйна

Посещението в Киев се състоя ден, след като Вашингтон потвърди, че Иран е доставил балистични ракети на Русия.

В Киев държавният секретар на САЩ намекна, че Вашингтон е готов да преразгледа стратегията си относно разрешението за използване на далекобойни оръжия от страна на Украйна.

Той не коментира конкретно евентуална промяна в политиката по отношение на ракетите Storm Shadow и е възможно такова решение да бъде взето при закрити врата - или пък Великобритания да вземе решението едностранно.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14574

Водещи новини

Още новини