Шестима българи са спасени от потъващо корабче край Лефкада

pixabay
share

Гръцката брегова охрана е спасила шестима българи от потъващо корабче край гръцкия остров Лефкада, се посочва в съобщение на бреговата охрана, публикувано на официалния им уебсайт.

Вчера (11 септември) по обяд капитанът на кораба LASKA T.P. 480 е уведомил Пристанищната администрация на Лефкада, че плаващ под гръцки флаг кораб с шестима пътници, български граждани, се намира в затруднено положение в района на Кастос в Лефкада.

Незабавно един патрулен катер NEMO 17 и частен водолаз са се отправили към мястото. Пътниците първо са свалени от борда на LASKA, а след това на NEMO 17 и са прехвърлени безопасно на плаваща платформа в Пароварка на Митикас, Атика, Етолоакарнания.

Подпали се туристическо корабче, 110 души в огнен капан, трима са в критично състояние

Плавателният съд (LASKA T.P. 480) е потънал и е открит от водолаз на дълбочина от около 15 метра. Впоследствие е изместен на дълбочина от 5 метра и е завързан за плаваща платформа в района на Саракинико на Кастос с помощта на Nemo 17, като предстои да бъдат положени усилия за възстановяването му с грижите на неговия собственик.

47-годишният капитан на плавателния съд е арестуван от пристанищната администрация на Лефкада, която води предварителното разследване, за нарушение на член 277 от Наказателния кодекс "предизвикване на корабокрушение". В резултат на инцидента не е наблюдавано замърсяване на морето, се допълва в съобщението на властите, предаде Фокус.

Водещи новини

Още новини