Британският премиер: Националното здравеопазване трябва да се реформира или да умре

Getty Images
share

Във Великобритания в голяма реч днес се очаква премиерът Киър Стармър да предупреди, че националното здравеопазване трябва "да се реформира или да умре", след като правителството ще публикува независимо разследване на състоянието на здравната служба с много отрицателни заключения.

Докладът, който беше поръчан от министъра на здравеопазването Уес Стрийтинг дни след като пое поста, беше изготвен члена на Камарата на лордовете хирурга лорд Дарзи. Заключението е, че националното здравеопазване е в "критично състояние", с рекордни списъци на чакащи и твърде голяма част от бюджета му изразходван в болниците, както и че здравето на нацията се е влошило значително през последните 15 години.

Британският премиер даде знак, че ще бъдат повишени данъците и ще бъдат свити бюджетните разходи

Посочва се още, че дългото чакане за прием в болници, общопрактикуващи лекари и услуги за психично здраве водят до ненужната смърт на хиляди хора и че е бил "разкъсан социалния договор между националното здравеопазване и хората". В доклада обаче се казва също, че "жизнените показатели на здравеопазването са добри, тъй като секторът разполага с персонал, който споделя решимостта националното здравеопазване да стане по-добро за пациентите". В речта си днес Киър Стармър освен, че ще изложи констатациите от разследването, ще хвърли вината върху консерваторите, особено що се отнася до въздействието на техния Закон за здравеопазването и социалните грижи от 2012 година, който докладът описва като "бедствие", както и твърдението за десетилетие на недостатъчни инвестиции.

Премиерът ще предложи свое решение с нов 10-годишен план от лейбъристите, отбелязва БНР.

Водещи новини

Още новини