Орбан: Стабилността на Западните Балкани е от съществено значение за ЕС

Getty Images
share

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се срещна днес в Будапеща с президента на Република Сръбска Милорад Додик, предаде Радио Свободна Европа. Основна тема на срещата бе стабилността на Западните Балкани, която Орбан оцени като съществена за ЕС.

„Стабилността на Западните Балкани е от съществено значение за ЕС. Вместо лекции и санкции, ние вярваме в диалога и сътрудничеството. Срещата ми с президента на Република Сръбска Милорад Додик послужи за тази цел“, написа Орбан в социалната мрежа „Екс“ след срещата.

На срещата двамата обсъдиха още интеграцията на Западните Балкани в ЕС, както и как Унгария като председател на Съвета на ЕС може да подобри този процес, информира шефът на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси, цитиран от Радио Свободна Европа.

ISW: Кремъл се опитва да дестабилизира Балканите

Милорад Додик е президент на плуавтономната босненска област Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, която често излиза с призиви за отцепване от Босна и Херцеговина. 

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна през 1995 година, страната е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини