Нидерландският премиер в Запорожие: Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна

Туитър/Х
share

Министър-председателят на Нидерландия Дик Схоф увери украинския президент Володимир Зеленски в „продължаващата подкрепа и ангажираност“ към Украйна по време на вчерашното посещение на фронта край Запорожие, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14483

„Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да продължи (напред). На фронтовите линии, но също и във всекидневието на хората“, написа Схоф в социалната мрежа „Екс“.

По време на посещението им в Запорожие, едва на няколко километра от фронта, Зеленски и Схоф се срещнаха с ветерани, присъстваха на откриването на новата учебна година и бяха запознати с обстановката от представители на украинските ВВС и на военното разузнаване.

Схоф се ангажира да предостави на Украйна пакет за подкрепа на стойност повече от 200 милиона евро, предназначен за защита и възстановяване на енергийната инфраструктура, както и допълнително финансиране за хуманитарна подкрепа.

„Хората в Украйна имат правото да живеят в свобода и сигурност. И спирането на руските атаки срещу Украйна е в интерес на сигурността както на Нидерландия, така и на Европа като цяло“, заяви Схоф.

„Това е позиция, която всички ние споделяме. Първото ми посещение на страната като министър-председател на Нидерландия потвърди убеждението ми, че трябва да продължим да подкрепяме Украйна.“

Зеленски каза, че двамата са обсъдили подсилване на украинската отбрана срещу Русия и придвижване към справедлив мир за Украйна.

„Основните приоритети са въздушна отбрана, осигуряване на системи за ПВО „Пейтриът“ и ракети и разширяване на флота ни от (изтребители) Ф-16. Имаме идеи за това. Освен това, пакетите за отбрана на Украйна – муниции, екипировка – и санкции срещу Русия, всичко необходимо, за да попречим на Русия да открие нови фронтове срещу Украйна“, заяви Зеленски.

Зеленски ще се срещне с генералния директор на МААЕ след посещението на Гроси в Запорожката АЕЦ

„Ключово е да работим заедно, за да гарантираме, че лично (руският президент Владимир) Путин и всички, които осъществяват неговите безумия, ще бъдат държани отговорни за тази агресия – за убийството на украинци, депортирането на деца, и всички други престъпления на тази война", пише БТА. 

Русия води пълномащабна война в Украйна от 24 февруари 2022 г.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14483

Водещи новини

Още новини