Шведска държавна компания спря голям проект за офшорен вятърен парк

Pixabay
share

Шведската енергийна корпорация "Ватенфал" (Vattenfall) обяви днес, че e спряла изпълнението на голям проект за изграждане на офшорен вятърен парк, предаде Ройтерс.

Причина за това решението е "липсата на яснота" как морският ветрогенераторен парк ще бъде свързан към електропреносната мрежа на Швеция, съобщи компанията, която е държавна собственост. През 2022 г. тя получава разрешение от правителството в Стокхолм да изгради съоръжението в Балтийско море, край южното крайбрежие на Швеция. Предвидено е да бъдат инсталирани между 35 и 50 офшорни вятърни турбини, 

Проектният капацитет на офшорния вятърен парк е 2,7 тераватчаса годишно. Това количество електронерегия се равнява на потреблението на приблизително 500 000 домакинства в продължение на година. С него може да бъдат захранени около 1 милион електрически автомобила, се посочва на сайта на "Ватенфал". 

Германия постига 58% дял на възобновяемата енергия през първата половина на годината

В съобщение на компанията се посочва, че тя все още не е започнала изграждането на съоръжението, но може да възобнови изпълнението на проекта при "промяна на условията", отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини