Българинът е на едно от последните места по брой прочетени книги в ЕС

Pixabay
share

България е на едно от последните места в Евросъюза по четене на книги, показват данни на Евростат.

По-малко от 40% от българите са прочели една книга през 2022 г., а останалите – нито една.

Страната ни се нарежда на 23-то място по този показател, след нас са само 3 държави – Италия, Кипър и Румъния. На челните места са Швейцария, Люксембург, Дания и Норвегия, където над 70% от населението е четящо, пише бТВ.

Все пак голямо издателство у нас отчита ръст в продажбата на книги за последните две години. През 2024 г. сме купили с 60 000 книги повече спрямо предходната година.

Броят на издадените книги у нас намалява

"Книгата е приятел, любим герой или поука", казва възпитателят в детска градина Марио Георгиев. Според него още преди децата да се научат да четат, могат да се влюбят в книгата.

„Когато му се чете, то му се и обяснява. Тази думичка означава това, онази думичка пък значи нещо друго. Самият речник на детето започва да се пълни и да се обогатява още от по-малко. И така колко повече расте, толкова по-богат е речникът му, толкова повече книги са минали през човека“, казва Марио Георгиева.

Писателят Захари Карабашлиев и главен редактор на издателство „Сиела“ съветва как да изберем правилната книга. „Купете книга по следния начин – вижте дали ви харесва корицата, автора, вижте задната корица, ако ви хареса, отворете първата страница и зачетете. Няма по-голямо щастие от това да се изгубиш в страниците на една книга.

"Книгата е най-верният другар, който никога няма да те изостави“, коментира писателят.

Водещи новини

Още новини