Еротика, фентъзи и книги за смърт, четат децата

  • 26 април 2023 12:44

  • 667
  • 0
Еротика, фентъзи и книги за смърт, четат децата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Откровено еротични, типично детски, фентъзи или свързани със смъртта. Това са книгите, които четат тийнейджърите в България. Една от най-известните купувани поредици е “Двор от рози и бодли” на авторката на бестселъри на “Ню Йорк Таймс” Сара Дж. Маас, съчетаваща любимата на поколения приказка за красавицата и звяра и вечното увлечение по вълшебството и магията, пише "24 часа".

“Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си. Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.” Това е част от представянето на книгата, която не слиза от първите места в класациите за тийнейджъри.

“Напоследък скорост набра и поредицата “Феята от захарницата” на Катя Антонова, която е за по-големи - около 15-годишни, защото е с отработено чувство за хумор – обясни пред “24 часа – 168 истории” Людмила Еленкова, част от медийния отдел на книжарница “Хеликон”. – Тя е в четири части и е хумористичен роман. Става за момичета и момчета.

Варненската библиотека се сдоби с изключително ценна книга на три века

Друг интересен факт е, че класацията за възраст между 13 - 18 г. показва, че най-много се купуват книги, свързани със смъртта. “Това, което се вижда, е, че тийнейджърите предпочитат да преживяват смъртта като игра по един доста кръвожаден начин – допълва Еленкова. - Да си играеш със смъртта, да знаеш как да умреш, така че да бъде шеговито и никой да не страда от това. Много е жестоко, но е факт. Може би това създава у тях някаква психическа устойчивост, защото когато видим тези читатели на живо, те са едни здрави, нормални, любопитни деца. Те преживяват смъртта като някаква ексцесия. Сблъскват се със свръхестественото, за да го преодолеят.”

Учените смятат, че в тази възраст децата започват да осъзнават какво е смъртта, някои от тях губят близки и роднини, а през последните 2 години заради пандемията от COVID-19 много хора си отидоха. Психолозите са на мнение, че това може да са част от основните причини, поради които съвременните тийнейджъри четат толкова за смъртта.

Класациите на книгите показват още, че младежите продължат да бъдат непораснали деца и разлистват “Хари Потър”, който никога не слиза от челните места. Следващото подобно заглавие е “Властелинът на пръстените”. Нестихващият интерес към тези поредици вероятно се дължи на заложените културни кодове за всяко поколение в тях.

“По-малката възрастова група от 7 до 10 - 12 години също четат “Хари Потър”, като основно предпочитат графични книги – споделя Людмила Еленкова. - “Дневникът на един Дръндьо” е любима и тя не слиза от класациите може би от 10 години, ако не и повече.

Децата много обичат хумора, свързан с пакости, които прецакват родителите.” Другата тенденция, която се наблюдава при по-големите деца, е нарастващият интерес към романтичните романи с еротична нотка.

Любо Дилов-син: Четете повече. Така е малко по-лесно

“Четат се предимно от момичетата и са хумористични или крайно драматични – посочва Еленкова. - Такива са романите на Джорджо Мойс, които са много предпочитани от тийновете, или тези на Никълъс Спаркс, известен с “Тетрадката”. Отличават се обаче и група тийнейджъри, които четат откровената еротика на Ел Кенеди. Всъщност разказите са си чисто порно. Децата ги харесват страшно много. В този жанр авторката, която пише закачливо и интересно, е Сюзън Елизабет Филипс. Обикновено се разказва за млади девойки и мъже, които са от отбор по футбол например.

Тоест момичетата търсят силния мъжествен герой. Нещо като техния рицар, само че на мотор, с мускули, с татуировки, спортуващ, който е готин и ги подчинява.”

Последвайте канала на

Теодора Павлова
667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини