Латвия ще изпрати над 1400 бойни дрона в Украйна

Getty Images
share

Латвия е приготвила най-голямата пратка на дронове, в размер на 1400 бройки, за Украйна, съобщи латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс в социалната мрежа „Екс“, цитиран от Укринформ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14387

„Най-голямата партида от 1400 дрона от латвийски производители е готова да бъде изпратена в Украйна. С това завършва поръчката на Министерството на отбраната за повече от 2700 дрона от латвийската промишленост за Украйна“, каза министърът.

Латвия е предоставила 3000 бойни дрона от различни модели на Украйна, обяви Спрудс.

„Заедно с латвийските компании ще продължим да предоставяме подкрепа до победата на Украйна“, подчерта министърът на отбраната.

Латвия планира сама да произвежда заряди за 155 мм снаряди

В ръководената от Латвия и Обединеното кралство коалиция за безпилотни летателни апарати участват също Австралия, Чешката република, Дания, Франция, Естония, Италия, Нова Зеландия, Канада, Литва, Нидерландия, Полша, Германия и Швеция. Те са предоставили повече от половин милиард евро за безпилотни апарати за Украйна.

Коалицията работи и по създаването на съвместен фонд, който ще позволи по-бързо и по-ефективно използване на средствата за производство на дронове.

Министерството на отбраната на Латвия е отпуснало 20 млн. евро тази година за коалицията за дронове, от които над 10 млн. евро са предназначени за закупуване на безпилотни летателни апарати от латвийски производители, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14387

Водещи новини

Още новини