В Германия обвиниха двама мъже от афганистански произход в тероризъм, били свързани с ИД

Gettyimages (архив)
share

Германската прокуратура повдигна днес обвинения на двама мъже от афганистански произход, за които се предполага, че са свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", в подготовка на въоръжено нападение в близост до шведския парламент в Стокхолм, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Двамата са заподозрени, че през лятото на миналата година са планирали атака срещу полицаи в Швеция, след като получили заповеди от клона на организацията в Афганистан и Пакистан "Ислямска държава - провинция Хорасан".

Според прокуратурата заговорът е бил замислен като отговор на изгарянето на екземпляри на Корана в шведската столица Стокхолм и други скандинавски градове от антиислямски активисти. 

В Германия четири шиитски джамии ще бъдат затворени

Двамата мъже са били арестувани от германската полиция през март недалеч от източния град Гера по подозрение в тероризъм и оттогава са задържани.

Обвиненията срещу тях включват принадлежност към или подкрепа за терористична организация, заговор за извършване на престъпление и нарушения на германския закон за външната търговия и плащанията.

Съдът в централния германски град Йена трябва да реши как да процедира с обвиненията и дали да насрочи съдебен процес срещу двамата мъже.

Водещи новини

Още новини