Олаф Шолц днес ще посети Молдова

Getty images
share

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети днес Молдова, където ще се срещне с президента Мая Санду и с премиера Дорин Речан, предаде ДПА. 

Основна тема на разговорите ще бъде въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху малката страна с население от около 2,6 млн. души.

Правителството на Молдова обвинява Русия в дезинформационни кампании и умишлени опити за дестабилизация на държавата. Москва е разположила свои военни в сепаратисткия регион Приднестровието.  

Шолц посети Молдова миналата година във връзка с европейска среща на върха, но днешното му пътуване представлява първата двустранна визита на германски канцлер за последните 12 г.  

Шолц: Германия ще продължи да оказва най-силната подкрепа за Украйна в Европа

От 2018 г. насам Берлин е предоставил на Кишинев военна помощ в размер на над 41 млн. евро и с това Германия се нарежда на пето място сред най-големите дарители на източноевропейската страна. 

През 2022 г. Молдова и съседната ѝ Украйна получиха статут на страни кандидати за членство в ЕС. 

През октомври тази година в Молдова едновременно ще се произведат президентски избори и референдум по въпроса дали присъединяването на ЕС трябва да бъде вписано като цел в Конституцията. 

Водещи новини

Още новини