В Германия четири шиитски джамии ще бъдат затворени

share

Министерството на вътрешните работи на Германия заяви в сряда, че е забранило сдружението Ислямски център Хамбург (IZH) и неговите дъщерни организации, заявявайки, че преследва радикални ислямистки цели, предава Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че 53 от помещенията на организацията са били претърсени от властите в осем германски провинции рано в сряда, действайки по съдебна заповед.

В допълнение към базираната в Хамбург IZH, която включва една от най-старите джамии в Германия, известна с тюркоазения си екстериор, нейните подгрупи във Франкфурт, Мюнхен и Берлин също бяха забранени.

В резултат на това четири шиитски джамии ще бъдат затворени, казаха от министерството.

IZH не беше открит за коментар по телефона в сряда сутринта, а уебсайтът му не беше достъпен за обществеността.

Доказателства от по-ранно претърсване на 55 имота, извършено през ноември, предоставиха основата за забраната в сряда на IZH, известна на немски като Islamisches Zentrum Hamburg, каза министерството.

Учител бе намушкан с нож в Германия, двама братя от Сирия са задържани за атаката

"Днес забранихме Islamisches Zentrum Hamburg, който насърчава ислямистко-екстремистка, тоталитарна идеология в Германия", каза министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер.

"Тази ислямистка идеология се противопоставя на човешкото достойнство, правата на жените, независимата съдебна система и нашето демократично правителство," каза тя. 

Тя каза, че иска да изясни, че "тази забрана абсолютно не се отнася за мирното практикуване на шиитската религия".

Министерството каза, че IZH е действала като пряк представител на върховния лидер на Иран и се е стремила да предизвика ислямска революция в Германия, която да създаде теократично управление.

Водещи новини

Още новини