Германия с ръст на медианната заплата до почти 3800 евро на месец

Getty Images/Guliver
share

Медианната месечна заплата за работещите на пълен работен ден в Германия е нараснала с 4,1 на сто или 150 евро (163 долара), достигайки равнище от 3796 евро през 2023 година. Това разкриват най-новите данни, публикувани днес от германската Федерална агенция по труда, информира ДПА.

Основната причина за увеличението са договорените със синдикатите по-високи заплати за работниците. В данните на Федерална агенция по труда фигурират само заплатите на щатните служители, подлежащи на осигуровки.

Медианна заплата в Германия в размер на 3796 евро означава, че половината работници в страната са получавали повече от тази сума, докато другата половина са изкарвали под това равнище. 

Според базираната в Нюрнберг трудова агенция пропастта при заплащането между мъжете и жените в Германия отново се е увеличила.

Докато медианната заплата за мъжете е малко над 3930 евро на месец през миналата година, жените печелят малко повече от 3563 евро. Разликата от 367 евро в заплащането между двата пола е два пъти по-голяма от тази, регистрирана през предходната 2022 година.

В сравнение между 16-те провинции на Германия, най-висока медианна заплата от 4304 евро е измерена в провинция Хамбург, следвана от Баден-Вюртемберг с 4134 евро.

Правителството на Германия одобри проектобюджета на страната за 2025 г.

Най-ниски медианни месечни заплати са отчетени в източногерманските провинции Мекленбург-Предна Померания (3098 евро) и Тюрингия (3109 евро). 

Образованието и възрастта обаче също играят важна роля за нивото на трудовите доходи. През 2023 година хората над 55-годишна възраст са имали месечен доход от възнаграждения в размер на 3860 евро, докато хората под 25 години са получавали по 2897 евро.

Дипломираните служители са получили 5688 евро на месец, докато хората без средно образование са изкарали 2831 евро.

Германската асоциация на работодателите (BPA) отбеляза, че според данните медицинските сестри, грижещи се за болни възрастни хора (гериатрични медицински сестри), средно са печелили повече от медианната заплата за страната за първи път през миналата година. Сестринският персонал отбеляза увеличение във възнагражденията от 8 на сто до 3901 евро на месец, отбелязва БТА.

"Подновеният силен ръст на (месечните -бел. р.) заплати на гериатричните медицински сестри до почти 4000 евро ясно показва, че те, грижещите се за болни възрастни хора, са сигурна и добре платена професия", каза президентът на асоциацията на работодателите Райнер Брюдерле.

Водещи новини

Още новини