Португалия планира да заложи повече на медните си мини за сметка на добива на литий

Gettyimages
share

Правителството на Португалия завършва подготовката на стратегически план за развитие на мините си, който предвижда проучването на потенциални находища на полезни изкопаеми, ключови за развитието на технологиите, необходими за прехода към зелена икономика и за борбата с негативното изменение на климата. В плана се посочва, че медта може да се окаже по-ценна от лития, обяви португалският министър на околната среда и енергетиката Мария да Граса Карвальо, цитирана от БТА.

Пред журналисти в Лисабон тя изтъкна, че Португалия "притежава много суровини от критично значение за зеления преход, сред които е и металът мед, който е необходим за производството на електрически автомобили". Тя отбеляза, че стратегическият план трябва да бъде представен на 22 юли. 

В Португалия се намира най-голямата мина за добив на мед в Европейския съюз. Тя се разработва от базираната в Канада компания "Лъндин майнинг" (Lundin Mining).  

Конституционният съд на Сърбия отвори път за добив на литий в страната

В Португалия се добива и литий, използван при производството на керамика, а в процес на разработка са и находища, от които се очаква да бъде добиван литий, използван при производството на батерии за електромобили.

Европейският съюз се стреми да ограничи своя зависимост от Китай и други страни, свързана с вноса на суровини от критично значение за зеления преход, отбелязва Ройтерс. 

Водещи новини

Още новини