С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст ще отбележат Богоявление в Приморско

  • 02 януари 2024 14:48

  • 824
  • 1
С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст ще отбележат Богоявление в Приморско
© bulphoto (архив)

С празничен водосвет, литийно шествие и ритуал по изваждане на Светия кръст от морето в Приморско ще отбележат Богоявление, който се празнува на Йордановден – 6 януари. Празничният водосвет за здраве и благополучие ще бъде отслужен в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, а преди това ще се проведе празнична Света литургия, съобщиха от пресцентъра на община Приморско. 

След Богоявленския водосвет, в 11:00 часа, от храма ще тръгне литийното шествие, което ще продължи до пристанището в града. Там ще се състои ритуалът по хвърляне на Светия кръст в морето, допълват от общината. 

Шести Националният фестивал „От Игнажден до Коледа - традиции и съвременност" подготвят старозагорски читалища

Задължително условие е желаещите да се включат в ритуала да имат навършени 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие се извършва в самия ден, в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, уточниха от местната администрация. 

Миналата година 23-годишният Кристиян Иванов спаси Светия кръст на Йордановден в Приморско. В ритуала се включиха 17 участници, които скочиха от моста в студените води на Черно море. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
824 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БАНКИАНСКИ СИ ГАНОВЪД

2024.01.02 | 15:21

1
М ръснии славуанскии си гани д ави се иави.... с мъърттттт

Добави коментар

Водещи новини